Eierlegwedstrijd 2022

Informatie legwedstrijd 2022.

Waarschijnlijk zal een groot deel van de tentoonstellingen dit seizoen niet door gaan. Om je niet te vervelen leek het mij daarom leuk om ook dit jaar weer een legwedstrijd te organiseren. Met een legwedstrijd kan onze vereniging prachtige gegevens verzamelen, die we kunnen gebruiken om geïnteresseerden van informatie te voorzien. Denk daarbij aan: totale productie, lengte van de legperiode, verschil tussen bijlichten en niet bijlichten, ei gewicht en verschillen tussen de kleurslagen en tussen de groten en de krielen

Om een beter beeld te krijgen van de legperiode wil ik graag zo snel mogelijk beginnen met de wedstrijd. Daarom zou ik graag gegevens willen verzamelen van de periode: 30 januari 2022 tot 30 juli 2022. Dit is een hele lange periode, waarin de dieren waarschijnlijk niet altijd zullen leggen. Uit voorgaande legwedstrijden is een beeld naar voren gekomen dat dieren die niet bijgelicht worden in de winterperiode, vaak beter lijken te leggen in het voorjaar. Dit betekent dat u zich zeker niet verplicht hoeft te voelen om bij te lichten. Uiteindelijk zullen de winnaars bepaald worden op basis van de gemiddelde productie per hen in de genoemde periode.

Ik verzoek jullie om eventuele fokvrienden aan te sporen mee te doen en even contact met mij op te nemen. Ook mensen die alleen maar hennen hebben kunnen best meedoen.

UW WERK:

U stelt één of meerdere tomen samen dat kan uw foktoom zijn, een speciale toom voor deze legwedstrijd of uw hele toom.

U noteert per week, hoeveel eieren uw toom die week heeft gelegd. Dat is gemakkelijk te doen, zelfs voor degene die uw dieren verzorgt tijdens vakanties.

Dit moet u volhouden tot de sluitingsdatum (30 juli). Mocht u toch tussentijds dieren verliezen door verkoop, sterfte of diefstal, noteer dan alstublieft de datum op het scoreformulier, zodat ik dat nadien kan doorrekenen. Wanneer u de score op een digitaal formulier bijhoudt, rekent de computer dat automatisch door. Dat formulier stuur ik u wanneer ik van u een (E-mail) adres heb.

Op het scoreformulier zal ik u ook nog vragen om het ei-gewicht enkele keren te bepalen en om de hennen een keer te wegen.

U kunt u aanmelden met 1 of meer tomen dieren. Daarbij geeft u aan welke leeftijd de dieren hebben, tot welke kleurslag ze behoren, of het groten of krielen zijn en of ze wel of niet bijgelicht worden.

De grootte van de toom maakt niet uit en de dieren hoeven ook niet in hetzelfde hok gehouden te worden (wanneer u bijvoorbeeld 2 tomen van 5 hennen hebt, kunt u deze dieren ook inschrijven als 1 toom van 10 hennen).

Als het voor u mogelijk is wil ik de inschrijving het liefst digitaal doen. U kunt het bijgevoegde inschrijfformulier daarvoor sturen naar het volgende e-mail adres: chiel-jan@live.nl

Daarna krijgt u van mij dan ook digitaal een scoreformulier (gemaakt in Excel) die zelfs per week voor u de resultaten van uw toom uitrekent. U kunt dat formulier natuurlijk ook uitprinten en handmatig invullen.

Let wel: Als het niet gaat per e-mail, dan doen we het gewoon via de post of met de telefoon.

We willen ook dit jaar proberen het geheel te laten draaien zonder inschrijfgeld te innen! En in ieder geval is er een prijs voor de winnaar bij de groten en een prijs voor de winnaar bij de Krielen.

Wanneer u interesse hebt om deel te nemen, kunt u via de mail contact met mij opnemen.

Chiel-Jan Riezebos

chiel-jan@live.nl