Verslag jonge dierendag 2021

Afgelopen 25 september hebben wij onze jaarlijkse jonge dierendag gehouden op Landgoed Oosterheerdt in Leek. Nadat het twee jaar niet door heeft kunnen gaan, vanwege beperkende maatregelen, was het een verademing om weer eens met de leden van onze club bij elkaar te komen.

De jonge dierendag is niet alleen bedoeld voor de fokkers, maar ook voor de liefhebbers van ons prachtige kippenras. Het is hèt moment om ervaringen uit te wisselen over de Groninger Meeuw. Er kunnen vragen gesteld aan keurmeesters. Je kunt dit moment ook gebruiken om er achter te komen waar je op moet letten om de kwaliteit van de Groninger Meeuwen te behouden. Het was daarom mooi om te zien dat er ook liefhebbers kwamen kijken en vragen durfden te stellen. Voor de fokkers is de jonge dierendag een mooi moment om te zien hoe de kwaliteit van de eigen dieren is, ten opzichte van andere fokkers. En er zijn natuurlijk prijzen te winnen voor de mooiste dieren per kleurslag, in groot en kriel. Daarnaast is er elk jaar een lekenkeuring, waarbij iedereen zelf kan aanwijzen welke dieren volgens hem of haar de mooiste gaan worden.

Zoals al gezegd was de jonge dierendag dit jaar op Landgoed Oosterheerdt in Leek. De kooien waren ruim opgezet in de lege schapenstal. Er was meer dan genoeg ruimte om de 1,5 meter afstand te kunnen houden en hopelijk in de toekomst meer dieren te kunnen showen. De stal was goed verlicht: dat vinden de fokkers belangrijk, omdat een verschil in verlichting ervoor kan zorgen dat de kleur van de kip er heel anders uitziet.

De koffie en het eten werd verzorgd in één van de ruimtes van de boerderij. Bij de koffie was er een heerlijke Groninger koek. Het eten bestond uit stevige Nederlandse kost, er kon gekozen worden uit gekookte aardappels met sperziebonen of rodekool met stoofvlees. Voor de jeugd was er patat met een gehaktbal. Er was genoeg voor iedereen, dus niemand keerde met een lege maag huiswaarts.

In totaal waren er dit jaar 91 dieren ingezonden en bijna alle, ons bekende, fokkende (jeugd)leden waren van de partij. Helaas zijn er geen fokkende leden bijgekomen, wat wel belangrijk om de kwaliteit van ons zeldzame ras in de breedte te behouden. Er waren 31 grote Groninger Meeuwen: 15x goudpel, 6x zilverpel en 10x citroenpel. Ook waren er 60 krielen ingezonden: 17x goudpel, 24x zilverpel en 19x citroenpel. Gelukkig waren alle kleurslagen aanwezig, maar een aantal van 6 grote zilverpellen is wel wat mager. Zeker vanwege het feit dat dit de oudste kleurslag is en nog steeds de meest gewilde kleurslag is bij de liefhebbers. De dieren werden gekeurd door Gert Riezebos (goudpel kriel, zilverpel kriel en zilverpel groot) en Cor Onnes (citroenpel kriel en groot en goudpel groot). Over het algemeen viel de kwaliteit van de dieren niet tegen (lees ook het verslag van de keurmeesters). Met name bij de hennen was de kwaliteit vrij constant en dat zorgde voor een uitdaging met de lekenkeuring.

Er waren drie winnaars bij de lekenkeuring: Henk Hofmeijer, Chiel-Jan Riezebos en F. Beukema. Zij hadden alle drie de meeste winnaars op zijn papiertje geschreven (6). Uiteindelijk ging F. Beukema, na loting, met de prijs (bloembollen) naar huis. Daarnaast waren er ook prijzen voor de fokkers van de mooiste dieren per kleurslag. Tammo Jan Munting won de prijs voor de mooiste grote goudpel, met een hen. De prijs voor de mooiste grote zilverpel werd gewonnen door Kor Blok, met een hen. Bij de grote citroenpellen werd ook een hen de mooiste, deze was van Chiel-Jan Riezebos. De mooiste goudpel kriel was een hen van Doldersum. Wim Knooihuizen won de prijs voor de mooiste zilverpel kriel met een hen en de mooiste citroenpel kriel was een hen van F. Beukema. Allen kregen een oorkonde. Voor de jeugd waren er bekers te winnen. Marinke Schoterman won de eerste prijs bij de jeugd met een zilverpel kriel hen. Niek Blok werd tweede met een zilverpel kriel hen en Elvira Schoterman won de derde prijs met een citroenpel kriel hen. Ook werden de prijzen van de Noorshow van 2019 en 2020 uitgereikt.

Na de prijsuitreiking werden de kooien gezamenlijk opgeruimd en kon iedereen, hopelijk met een voldaan gevoel, huiswaarts keren. Al met al was het een geslaagde dag waar we lkaar weer even hebben kunnen zien en spreken. We hopen de komende jaren terug te kunnen komen op deze prachtige locatie. Gezien de ruimte die er dit jaar was zijn er misschien mogelijkheden om het maximum aantal dieren per inzender naar boven bij te stellen. Verder wensen wij iedereen veel succes met de liefhebberij en we hopen jullie terug te zien bij onze andere club-activiteiten.